HTML

krisoft

gondolatok projektekről, arról hogy épp mit csinálok.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Törvények, amelyek a weben is működnek-fordítás

2008.02.27. 21:43 Krisoft

Nyers fordítás/raw translation:The Immutable Laws of Web Design and Development
Via:Webisztán

Esetenként az okos emberek igazán jó dolgokat mondanak. Az ilyen bölcsességeket a számítástechnikában törvényeknek hívjuk, és kiötlőjükről nevezzük el. A legismertebb ilyen Moore törvénye, amelyet Gordan E. Moore, az Intel alapítója mondott ki.

Nekünk webfejlesztőknek nincsenek ehhez hasonló törvényeink. Habár a számítástechnika egy tudomány, a webes munkák nem azok. A webes munkát tudományterületek, és mesterségek összeolvadásának látom. Viselkedés pszichológia, alkalmazott grafika, információs tudományok együttese a számítástechnika mellett, a médium technológiára utaltsága miatt. Logikusnak látszik hát, hogy néhány számítástechnikai törvénynek alkalmazhatónak kell, lennie a web világában is. Sok időbe tellett megtanulnom ezeket, így azt találtam ki, hogy leírom azokat, amelyek segítettek munkám során.




Brooks törvénye


Csúszásban lévő projektre több munkaerőt ráállítva, csak a projekt késését tudjuk növelni.
Talán ez az a törvény, amit a legtöbbször idézek. Meg sem tudom mondani, hányszor kérdezik tőlem az ügyfelek, hogy „nem lehetne még egy embert megbízni a megoldással?”




Parkinson törvénye


A munka kitölti a rendelkezésre álló időt.
Más szavakkal, fókuszvesztésről is beszélhetünk. Tartsuk a projektet kicsinek, különben hajlamosak kezelhetetlen vadállattá fejlődni.




A nagy problémákra vonatkozó, Hoare-féle törvény


Minden nagy problémában egy-egy kis probléma rejtezik, mely erőnek erejével kifelé törekszik.
Tökéletes módon felhívja a figyelmet azon szokásunkra, hogy nagy feneket kerítsünk kis problémáknak. Mindig törekedjünk a célokra, vagy szükségletekre koncentrálni. Minden más csak másodlagos.




Lister törvénye


Időszűkében lévő emberek nem gondolkodnak gyorsabban.
Mond ezt bármilyen startupnak, és jó eséllyel az ajtót mutatják neked, de attól még igaz. A szükségtelen stressz az egyetlen, amit a nyomásgyakorlással el lehet érni. Végy egy mély lélegzetet, és akadályozd meg, hogy a saját pánikod másokra is átterjedjen.




Pareto alapvetése


Sok jelenségnél, a következmények 80%-a az okok 20%-ából következik.
Ez az, amit másként a 80/20 szabályaként is ismerünk, habár az emberek többsége helytelenül használja. Nem gondolom, hogy teljesen hiszek ebben a tételben. Úgy vélem, hogy gyakran az a hamis érzésünk támad, hogy igaz, és emiatt koncentrálunk a probléma 20%-ára csak. Más szavakkal, ez a rettegett szélsőséges eset.




Péter elv


Egy hierarchiában minden alkalmazott hajlamos addig a szintig emelkedni, amikor is a feladatra alkalmatlanná válik.
Ez a tétel akkor kerül játékba, amikor egy túlbuzgó részvényessel kell szót érteni. Nehéz lehet alkalmazottként elfogadni, hogy többet tudsz a főnöködnél erről az egész webes dologról, de ezt meg kell tenni.
Különben belefutsz a…




Conway törvény-be


Minden része a software-terméknek visszatükrözi az őt létrehozó szervezeti struktúrát.
Természetesen ez a törvény teljes mértékben igaz weboldalakra is. Rossz kommunikációjú, rosszul körvonalazott szerepekkel rendelkező szervezetek weboldalai minden esetben több időben és pénzbe kerülnek, mit kellene.




Fitts törvénye


Cél eléréséhez szükséges idő egyenesen arányos a cél távolságával és annak méretével.
Ez tűnik az abszolút kedvencnek a webes konferenciák előadói között. Emlékeztet a az információs és vizuális tervezés gyakorlata mögött meghúzódó tételekre.




Tesler törvénye a komplexitás megmaradásáról.


Egy feladat összetettsége egy bizonyos pont után már nem csökkenthető. Miután elérted ezt a pontot, már csak átcsoportosítani tudod a nehézségeket.
Az információs architektúra tétele. Összetett feladatok hajlamosak széttöredezni, és még zavaróbbá válni a munka során. A nehézségeket korán meghatározni és kezelni, felbecsülhetetlen előny.




Occam borotvája


Az a magyarázat a legvalószínűbb, amelyik a legkevesebb előfeltételt igényli.
Ez a tétel akkor hasznos, ha az emberi viselkedést kívánjuk megérteni. Néha a dolgok egyszerűen csak működnek. Nem kell azt gondolnod, hogy ez így jó, és nem kell megértened, hogy miért. Elég, ha követed azokat a dolgokat, amik működnek.




Hofstadter törvénye


Mindig tovább tart egy munka, mint ahogy eltervezted, még akkor is, ha számításba vetted Hofstadter törvényét. Ez nem igaz. A nagy trükk az, hogy rögzítsd az idődet, így mindig lesz egy viszonyítási alapod. Ez kiindulási pontként szolgálhat a folyamat időköltségének körülbelüli becslésére.




Kilencven-Kilencven törvény


A kód első 90% igényli a fejlesztési idő első 90%-át. A maradék 10% a másik 90%-át.
Ez teljes mértékben így van. A cél akkor szokott a horizontig szökni, amikor már látszik a vége. Segíthet, ha a fejlesztési lépcsőfokokat rövidre szabjuk. Ez lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy úgy érezzék, hogy elértek valamit, így nem fogja őket lehúzni a kétségbe esés mocsara.




Hartree törvénye


Bárhol is tart a projekt, a projektvezető a befejezéshez szükséges időt állandó értéknek fogja tekinteni.
Ez a törvény engem mindig a Pénznyelő című filmre emlékeztet. Amikor a szerződő feleket megkérdezik, hogy mikorra fogják elvégezni a munkát így felelnek: „óh, … két héten belül meglesz”, aztán az egész egy évig tart. Megjósolni a befejezésig hátralévő időt, nehéz. Én úgy találtam, hogy a kliensek nagyra értékelik, hogyha nem táplálunk hiú reményeket bennük.




Jakob törvénye a webes felhasználó élményről


A felhasználók idejük nagyrészt más oldalakon töltik. Ez azt jelenti, hogy azt szeretnék, hogy a te oldalad is ugyanúgy működjön, ahogy más oldalakon már azt megszokhatták.
Az Azonosság királyának, Jakob Nielsennek a mondata. Bár csak üres frázisnak tűnik, mégis van benne valamennyi igazság. Az emberek alkalmazkodnak ahhoz, amit ismernek, és az elvárásaikat nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Amit akár úgy is mondhatnánk, hogy:




Fisher alaptétele


Minél jobban alkalmazkodik egy szervezet valamihez, annál kevésbé tudja elviselni a változásokat.
De:




Clarke második törvénye


Az egyetlen mód, hogy felfedezzük a lehetséges határait, az, hogy kitoljuk őket egy lépéssel a lehetetlen felé.
Ezt Arthur C. Clarke alkotta. És az örökös kutatás, felfedezés, fejlesztés fontosságáról szól.

Szólj hozzá!

Címkék: fordítás web globalised

A bejegyzés trackback címe:

https://krisoft.blog.hu/api/trackback/id/tr71357353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása